Fazla bilinmese de dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi ilk diş çıktıktan sonra yani genellikle 6’ncı ayla 1 yaş arasında yapılmalı.
Süt dişlerinde biberon çürüğüne dikkat
Biberonla beslenmesini sürdüren 2,5 yaş altındaki bebeklerde erken çocukluk çağı çürüğü de denen biberon çürüklerine rastlamak mümkün. Biberondaki süt ya da şekerli içecekler gece tükürük akışının azalmasıyla dişin yüzeyinde kalıyor. Böylelikle ağızdaki mikroorganizmalarla birleşince biberon çürüğü oluşuyor. Bu gibi durumları erken teşhis etmek ve süt dişlerinden sonra çıkacak olan daimi dişlerin daha sağlıklı gelişmesi için çocuklarda ilk diş muayenesini ihmal etmemek önemli.
Çocuk küçükken yanlış bilgilendirildiyse ileriki dönemde diş hekimine gitmekten kaçınabilir
Yaşları küçük olan çocukları diş sağlığı kontrolleri için ilk muayeneye götürmek kolay olabilir. Ancak yaşları ilerleyen ve istenilmeyen davranışları engellemek için ya da korkmadığı ve hiçbir fikri olmadığı halde “korkma hiç acımayacak” gibi yanlış bilgilendirilmelerle korkutulan çocuklar hem diş hekiminden hem de diş muayenesinden korkmaktadırlar. Bu durumda işler biraz daha zorlaşıyor. Çocuğu muayene edecek kişinin çocuk diş hekimi olması, bekleme salonunun, muayene odasının çocuğun kendini güvende hissedeceği bir yer olması gerçekten önemli bir nokta. Oturacağı koltuktan diş hekiminin kullanacağı aletlere kadar her şey ilk başta ilgisini çekeceği için, çocuğa güven veren yaklaşımlar ve güler yüzlü personel çocuğun korkularını azaltacaktır.
İlk diş muayenesinde ayna ve ışıkla çocuğun tüm dişlerine bakılarak ebeveyn bilgilendiriliyor. Sağlıklı dişler için koruyucu uygulamalar öneriliyor. Tedavi gerektiren sorunlar varsa yapılacak uygulamalar belirleniyor. Çocuğun dişlerini muayene ederken kullanılan aletler çocuğa tanıtılarak işlemler esnasında çocuğun canını yakmadığı da gösterilmiş oluyor. İlk randevuda keyif alan, canı yanmayan çocuklar ikinci randevuya daha güvenle ve rahat geliyorlar. İşlemlerden sonra çocuğu yüreklendiren tebrikler ve minik hediyeler de bir sonraki diş muayene randevusuna hazırlık niteliği oluşturuyor.
Sağlıklı dişlere sahip olmak ve uzun sürecek tedavilere ihtiyaç duymamak için ailelerin bu konuda bilinçlenmesi ve çocuklarını erken dönemde diş muayenesine götürmeleri büyük önem taşıyor.